Dat suiker slecht is voor onze gezondheid, wisten we al lang. Maar uit recente studies naar de effecten van suiker op ons lichaam, blijkt er ook een sterk verband te bestaan tussen huidveroudering en de consumptie van suiker. De wetenschappelijke term voor dit ‘versuikeringsproces’ is glycatie. Lees alles over versuikering in deze blog!
Wanneer wij via onze voeding suiker in ons bloed krijgen, hechten deze suikermoleculen zich aan de eiwitten in ons lichaam. Eiwitten zijn de bouwstenen van weefsel, dus ook van de huid. De huid bestaat grotendeels uit de eiwitten collageen en elastine. Deze eiwitten zorgen ervoor dat onze huid gezond, elastisch en egaal is.
Wanneer er suikerverbindingen gevormd worden tussen de collageen- en elastine eiwitten, verliest de huid haar veerkracht en elasticiteit. Hierdoor ontstaan rimpels en verkleuringen. Het huidverouderingsproces wordt door middel van suiker versneld, daarnaast wordt de huid kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, airco en vervuilde lucht.
Het effect van het versuikeringsproces wordt zichtbaar rond ons 35e levensjaar. Dit effect is vergelijkbaar met zonschade. Zowel het versuikeringsproces als zonschade die is opgelopen in de jongere levensjaren, worden op oudere leeftijd pas zichtbaar.
Enzymen zijn verantwoordelijk voor het ‘opruimen’ van de schadelijke suikermoleculen, maar omdat de werking van deze enzymen minder wordt als we ouder worden, zijn zij niet meer instaat goed hun werk te doen. De huid kan hierdoor minder goed de collageen- en elastine eiwitten beschermen, waardoor tekenen van huidveroudering sneller zichtbaar worden.
Het versuikeringsproces kan gedeeltelijk worden voorkomen door voedingsmiddelen te laten staan die zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel. Deze producten zijn te herkennen aan een hoge glycemische index (GI) of glycemische lading (GL). Een verminderde inname van deze producten zal een positief effect hebben op de huidconditie, maar ook op de andere organen en weefsels.
Daarnaast is het mogelijk om glycatie tegen te gaan door het gebruik van de juiste cosmeticaproducten. Deze producten bevatten ingrediënten die de vorming van suiker-eiwittenverbindingen voorkomen. Door gebruik te maken van speciale peptiden, zullen de suikermoleculen zich hechten aan deze peptiden en krijgen zij geen kans op de gezonde eiwitten te beschadigen.